Next Generation Cold Corridor® voor ITB-Kwadraat

19 March 2013

Modulariteit als knock-out criterium

Het datacenter is al genomineerd voor de Architectuurprijs Apeldoorn. Binnen de muren van ITB-Kwadraat schuilt nog meer moois. Een zeer innovatief koelingsysteem waarmee het datacenter, dat begin 2013 werd geopend, een ultra-energiezuinige Power Usage Effectiveness (PUE) van 1,10 realiseert. Minkels levert aan ITB-Kwadraat 19-inch datacenter racks, modulaire Next Generation Cold Corridors® om koude en warme lucht op energiezuinige wijze van elkaar te scheiden, en geïntegreerd kabelmanagement.

De organisatie

Het datacenter in Apeldoorn heeft een bruto vloeroppervlakte van 3.300 vierkante meter en een power voorziening van 6 Megawatt. Dit is het tweede datacenter van ITB-Kwadraat. Het eerste datacenter dat in 2007 in gebruik werd genomen staat in Deventer. De datacenters zijn bedoeld om regionale en nationale klanten een kwalitatief hoogstaande en energiezuinige colocatie dienst dichtbij te bieden, een regiovriendelijk alternatief voor de Amsterdamse datacenters. CEO is Niels Hensen, die ITB-Kwadraat in 1997 oprichtte. In eerste instantie leverde het bedrijf alleen consultancydiensten op het gebied van ICT Ontwerp & Beheer. Inmiddels zijn de datacenter faciliteiten steeds belangrijker geworden. 

Energiezuinig koelsysteem - PUE: 1,10

Het datacenter in Apeldoorn heeft twee verdiepingen. De bovenste verdieping wordt volledig gebruikt om de enorme koelschachten van het koelsysteem te huisvesten. "De schachten vormen een belangrijk onderdeel van het koelprincipe," zegt Niels Hensen. "Hiermee is het mogelijk om niet-mechanisch te koelen, met een grote warmtewisselaar en een recirculerend binnenklimaat, zonder compressor dus en zonder milieuonvriendelijke koelmiddelen. De schachten zijn aangesloten op luchtbehandelingkasten waarmee warmte in het datacenter in de winter wordt afgevoerd. In de zomer koelt het systeem adiabatisch bij."

"Wij zijn het tweede bedrijf wereldwijd die dit koelsysteem op deze schaal toepast," zegt Hensen. "De grote volumes in de schachten, met afmetingen van 22 bij 1,5 bij 22 meter, maken het mogelijk om lage luchtsnelheden te realiseren. Normaal gesproken is de snelheid van koellucht in een datacenter vaak 9 meter per seconde. Dit systeem heeft een energiezuinige snelheid van 2 meter per seconde. Voordeel van het gebruikte koelprincipe is dat er tégen de buitenlucht wordt gekoeld, zonder dat er buitenlucht het datacenter binnenkomt wat voor complicaties zou kunnen zorgen."

Datacenter racks en next generation cold corridors

"Wij gaan voor de hoogste kwaliteit in onze datacenters," zegt Hensen. "Energie-efficiëntie is daar een belangrijk onderdeel van. Een steeds groter deel van een datacenter rekening bestaat uit energielasten. En vanuit overheidszijde krijg je steeds vaker PUE eisen opgelegd. De oplossingen van Minkels sluiten naadloos aan bij die gedachte. Wij zien Minkels als leverancier van kwaliteitsracks en Cold Corridor systemen waarbij aandacht is besteed aan energieefficiënte details. In Deventer maakten wij al gebruik van Minkels racks. Bij het huidige inkoopproces is Minkels weer als beste naar voren gekomen."

Voor een energie-efficiënte scheiding van warme en koude luchtstromen in de datacenter zalen, heeft ITB-Kwadraat besloten de nieuwste aisle containment oplossing van Minkels af te nemen - de Minkels Next Generation Cold Corridor®. Hensen: "Dit systeem is extreem modulair opgebouwd, wat goed past bij het groeimodel voor ons datacenter. Wij kunnen nu gefaseerd en gaandeweg allerlei details invullen en aanpassen. Een mooi voorbeeld zijn de sloten op de racks. Dit zijn standaard sloten die eenvoudig vervangen kunnen worden door eurocylinders of een elektronische ontsluiting. De racks hebben daarnaast uitneembare tussenpanelen, zodat klanten ze gemakkelijk kunnen koppelen. Voor ons is die modulaire factor een knock-out criterium geweest in het inkoopproces."

Efficiëntie is op alle vlakken in het datacenterdoorgevoerd. Hensen: "Dat is het mooie van nieuwbouw, dan kun je ultieme keuzes maken. Voor het elektrische deel hebben we bijvoorbeeld een volledig gescheiden - Tier IV - A en B pad naar de zalen toe. De daarbij behorende UPS technologie zorgt wederom voor extra laag energieverbruik. Ook in de modulaire keuzeopties bij de Minkels Next Generation Cold Corridor® hebben we efficiëntie aangebracht, door elektrische schuifdeuren te nemen waardoor klanten met een karretje niet klem kunnen komen te zitten en koudeverlies beperkt blijft. De hoge lichttransmissie in dakpanelen en de keuze voor grijze kasten maken het verder mogelijk om eenzelfde lichtbeleving te creëren met een beperkte lichtvoorziening."

Wensen van ITB-Kwadraat

  • 720 datacenter racks (19-inch)
  • 24 Cold Corridors
  • Systemen voor kabelgeleiding
  • Gefaseerde levering, aansluitend bij groeimodel

De oplossing van Minkels

Minkels voorziet het datacenter van ITB-Kwadraat in Apeldoorn van racks met een hoge afwerkingskwaliteit. Minkels Next Generation Cold Corridors® maken het ITB-Kwadraat mogelijk om de warme en koude luchtstromen in en rond de racks op uiterst energie-efficiënte wijze te scheiden. Door de modulaire karaktereigenschappen van de Next Generation Cold Corridor® is ITB-Kwadraat in staat om gaandeweg en zo efficiënt mogelijk allerlei verschillende optionele details te kiezen of aan te passen.

 

Bron: Minkels Magazine april 2013


<< terug